Tänään matkattiin punaisella merkitty matka. Hotelli järjesti meille aamiaisen jo 6.30 ja sen jälkeen hyvin pakatut laukun vedettiin lauttasatamaan alle vartissa. Laivaan päästiin melkein heti. Reilun tunnin lauttamatkan jälkeen oltiin Mahen saarella jossa on tarkoitus olla reissun viimeiset 11 vrk.
Taksi odotti sovitusti Mahen lauttarannassa ja ihan ekana käytti meitä paikallisessa supermarketissa ruokaostoksilla. Sen jälkeen matkattiin parikymmentä minuuttia kaakkoon jossa majoituttiin Pointe Du Sel alueella Bacova sur Mer -villan alakertaan.
Asuntona on noin 100 neliön kämppä villan alimmassa kerroksessa 2h+keittiö+ 2 kylppäriä, majoittaa neljä ihmistä ihan mukavasti kun olohuoneen iso sohva on vuodemekanismill varustettu. villalla on oma yksityinen uimaranta (josta on matalimman laskuveden aikaan varsin vähän iloa muutoin kuin silmälle), kajakkeja käytössä ja todella mukavat ulkotilat asuntokohtaisesti. Villassa on siis kolme asuntoa, yksi per kerros. Päivittäin siivous, lakanat ja pyyhkeet yms, hyvin varusteltu keittiö, pesulapalvelut kuuluu hinraan, vieressä kaikki kaupat ja omistaja Henri ihan supermukava tyyppi joka laittoi paljon hyviä käytännön vinkkejä lomailijalle. Bacova sur Mer Löytyy esim AirBnB kautta, myös booking.com. 3000€/11 vrk.
Ah, iltapäivän yatzy-turnaus otettu, ruokaa pääsee laittamaan viimein kuukauden muiden pöydissä syömisen jälkeen. Ihan täydellistä!
Paikallisesta leipomosta, mikä sekin noin 150 metrin päässä, löytyi sämpyläostoksilla etäisesti joulusta muistuttava pulla, pitihän ne yhdet ostaa kun kerran jouluaatto on.
Paikalliset juhlii katolilaisen perinteen mukaan joulua 25.12. ja silloin on kaupat ja ravintolat kiinni puolen päivän jälkeen. Paitsi intialaisten omistamat, intialainen tekee mieluummin bisnestä.
Joulupäivän aamuna oli ilo herätä kuudelta auringonnnousuun ja todeta että vihdoinkin vuoroveden vaihtelusykli alkaa suosia meitä. Vuorovesi vaihtelee noin kuuden tunnin välein ja korkeimman ja matalimman veden taso siis siirtyy pikkuhiljaa eri kohtaan vuorokaudenaikaa. Nyt aamulla kuudelta vuorovesi on korkeimmillaan joten ei kun heti uimaan!
Virkistävän aamu-uinnin jälkeen terassilla lintujenlaulussa aamukahvit ja lueskella ihmisten eilisen joulunvieton tunnelmat. Nautinnollista.
Nousuveden hyvä puoli on että uiminen on helpompaa kun mahan alla on vettä eikä pelkkää hiekkaa, levää ja korallinpaloja. Huono puoli on se että vesi on sameaa kun nousuvesi nostaa pohjasta kaiken jåhiekan, leivän ja korallinpalat ja tuo roska myös mereltä, eli ei mitään saumaa snorklata. Lisäksi nousuveden alkaess laske virtaus merelle päin voi alkaa yllättävästi ja voimakkaana, varoa saa. Mutta ihana oli kelluskella hetki.
Tiijättekö tunteen? Kun oot kuukauden ajan syönyt upean kokin kolmen ruokalajin aterioita, aterioita ravintoloissa ja noutopaikkojen loistavaa paikallista ruokaa. Hotelliaamiaisia. Kaikki ihan älyttömän hyvää ruokaa, kiitos.
Mutta.
Viimeinkin pääset laittamaan ITSE ruokaa tuoreista paikallisista aineksista?!
Nyt tää on täydellinen loma ❤️
Nyt on syntynyt mereneläväpastaa jättikattlaillinen, pilkottu chiliä ja valkosipulia purkkeihin valmiiksi, tehty kaaliporkkanaraaste (kastikkeena öljy-etikka-suola-mustapippuri ja valkosipuli), perunasalaatti (mukana myös porkkanaa, kevätsipulia, oliiveja, chiliä, mustapippuria, öljyä, suolla, etikkaa ja vähän valkosipulia) sekä mozzarella-tomaattisalaatti (jossa öljyä, suolaa, mustapippuria ja provencial yrttisekoitusta). Ainekset on vähissä mutta herkullista näilläkin syntyy. Ja aamiaiselle erilaisia munakkaita.
Että tää on ihanaa.
Paikallinen chilierikoisuus on tuollaiset minimipienet todella tuliset chilit jotka pilkotaan öljyyn, vähän etikkaa mukaan ja suolaa. Valmis chilikastike kaikkeen. Minä syön Lusikalla purkista, Markulle riittää leivän päälle muutama tippa.
Päivän sopiva ohjelma on se että herää ennen kuutta ihailemaan auringonnnousu ja käy uimass kun nousuvesi on korkeimmillaan. Sitten voi terassilla sopivan lämpimässä (max+23 tässä vaiheessa) pyyhkeeseen kietoutuneena lämmitellen juoda aamukahvin. Siinä kun vähän herää voi kokkailla aamiaisen ja sen jälkeen jo vähän laskuss olevassa vedessä tehdä seuraavan uintiretken
Päivän scrabblepeli käydään lehtien lukemisen jälkeen. Pohditaan samalla mitä tänään tehtäis, päädytään siihen että eipä juuri mitään ja valitaan päivän ruoka.
Päivällä vuoroveden ollessa matalimmillaan ei uiminen oikein onnistu. Tuolla huvin horisontissa tummemman sinisen viivan kohdalla näkyy se kohta mistä kunnolla meri vasta alkaa, sinne asti kävellään, kahlataan ja pompitaan meriruohomättäältä toiselle. Paikalliset kalastaa tässä vaiheessa, pieniin lampareisiin jää isojakin kaloja paljon loukkuun ja on helppo nostell säkkiin kotiin vietäväksi. Vielä suuremman herkun löytämimem on jos sitten ihan taitolaji. Mustekalaa ja kivienkoloihin laskevaa vettä ja kuumuutta pakoon ja osaava keräilijä löytää ne kokoisetn. Ja nää on siis jo selvisi puolen miehen mittaisia mustekaloja! Ravintolat ostaa paikallisista näitä mustekaloja noin parinsadan rupean eli reilun 100€ hintaan, eli melkoinen tienesti voi tulla jos tuntee kalapaikat.
Me ollaan kertaalleen käyty kuljeksimassa tuossa helteessä tuolla matalikolta ja sanottava on että kovaa työtä, kerta kaikkiaan.
Noin 800 metrin päässä meidän asumuksesta on paikallinen rommitislaamo Takamaka. Sinnepä suunnistettiin aamu-uinnin jälkeen tutustumaan romminvalmistukseen ja maistiaiskierrokselle. Vaativinta oli pysyä hengissä kun kävelee noiden hyvin kapoisten teiden reunoja joissa ei ole jalankulkijalle varattu minkäänlaista piennarta ja autoja kulkee molempiin suuntiin ihan solkenaan. Mutta selvittiin.
Paikalliset koiratkin meitä ihmetteli.. Ei täällä kukaan kävele vaan kaikki ajaa autolla.
Takamakan rommit tuotetaan ihan paikallisesti paikallisista raaka-aineista. Tislaamo on vasta noin 20 vuotta vanha, joskin valmistajasuvun juuret pidemmällä saaren historiassa.
Opastettu kierros on ilmainen kolmesti päivässä, lisäksi voi ostaa yksityisen kierroksen. Kierroksella saa lyhyen katsauksen rommiin ja sen tekemiseen sekä tämän tilan taustaan. Opas on hyvin osaava, tykättiin sopivan mittaisesta kierroksesta. Itse tislaamon puolta ja rommikellaria nähtiin vähän, mutta lienee liikesalaisuuksia nämä.
Opastetun kierroksen jälkeen oli mahdollisuus ostaa maksullinen romminmaistelukierros. 10€ hintaan sai superior rommikierroksen jossa maisteltiin eksklusiivisimmat merkit (4kpl) ja kuultiin niiden valmistuksen erityispiirteistä. Turreversion sisällöstä en tiedä muuta kuin että oli noin 5€ hintainen. Ihan sellaisia perusrommeja firmalla on kuusi, sitten nää neljä superioria ja satunnaisia high end super exclusive pulloja. Tuotantoa on noin 250 000 pulloa vuodessa eli pienestä distillerystä on kyse. Tänään kaupan kallein viimeksiminitun ryhmän pullo maksoi noin 200€/pullo, eli varsin kohtuuhintainen.
Ostettiin noista superioresittelyn pulloista toinen ja neljäs. Eka eli kallein oli kyllä kummankin mielestä paras mutta nyt ei taipunut siihen, rommin juonti aika vähäistä.
Tislaamolla on myös ihan kiva pieni puutarha, baari ja hyväksi rankattu ravintola, ne nyt jäi kokematta tällä kertaa.
Sitten raskas vaellus, samat 800 metriä, takaisin asuinpaikkaan ja kaupassakäynti matkalla, iltapäivän Scrabble ja kohta kohti nousuveden korjaamaa rantaa. Uintikertoja saattoikin tulla melko monta vielä illan aikana, ja ihan loppumyöhäisellä pelattiin Yatzia kaatosateessa salamannoinnin saattelemana. Toi oma terassi on kyllä hieno juttu.
Merimakkarakin tuli viimein vastaan, ja muutama värikäs korallinpalanenkin. Yksi musertanut simpukankuori myös näkyi, ja paikallisen kalastajan (hyväonninen) katiska,
Loppuiltapäivän väliunilta (oltiin siis herätty ennen kuutta ja koko päivä oltu aktiivisia, vanhat ihmiset todellakin nukkuvat iltapäiväunia) herättyämme huomattiin upea rankkasade ja päätettiin jatkaa iltaa vielä yatzy-pelillä terassilla sadetta ihaillen.
Illalla kuvien laatu on lähinnä tyyliä tsykedeelinen. Kuvaajakaan tiedä mistä kuvia on ottanut.
Jaahas, huomisen tekemiset? Eipä vielä tiedä. Tehtäisko mitään?
Auringonnousu on kyllä aikaisen heräämisen äärimmäisen hyvä aihe. Eli viidestä kuuteen juodaan aamukahvia ja ihaillaan miten taivaanrannan värit muuttuu tunnissa ihan muuksi. Sitten voi jatkaa nokosilla ja syödä varsinaisen aamiaisen just ennen aamu-uintia.
Lounaaksi välissä mustekalapastaa ja takaisin uimaan ennen iltapäivän Yatziottelua. No, vähän kotipuoleen paperitöitä tehty ja Markku välillä jopa tuottavaa työtäkin, mutta kyllä nyt on ollut niin lepoloma kuin olla vaan voi.
Päivän neljännellä, vai viidennellä?, uinnilla vesi oli matalimmillaan joten se on silloin myös kirkkaimmillaan ja valot hyvät, paljon kaloja nähtävänä myös.
Päivän paras hetki uidessa oli saada viimeinkin kuva rauskuista. Näitä on jatkuvasti laskuveden aikaan lähellä rantaa hiekkaan piiloutuneena päiväunilla, mutta ovat niin nopeita ja liukkaita että hyvin vaikea saada kuvaa. Ekassa kuvassa yksi rausku hiekassa nukkumassa ja toisesta haamumainen hahmo edellisen edessä nousemassa etuylös vasemmalle.
Välillä kesälomalla saattaa sataa. Ja silloinhan ei voi tehdä oikeastaan mitään muuta kuin uida.
Hyvää taas on se että voi laittaa vaikka ruokaa, katsoa elokuvia ja pysyä valoisassa sisällä.
Fruites de mer. Täällä on kyllä yllättävän puhtaat rannat ja vedet, hyvin vähän on uidessa ja snorklatessa tarvinnut roskia kerätä pohjasta tai rannalta. Snorklatessa sen sijan löytyy valtava määrä kookospähkinänkuoria ja erilaisia hedelmiä.
Eipä ole vielä ennen sattunut majoituspaikkaa, edes 5* hotellia, jossa olisi tuotu uuden vuoden aattona asumuksen omistajan toimesta huoneeseen yllärinä skumppapullo ja matkamuistot.
Vuosi sitten oltiin Dominicalla Kempinskiissä uutena vuotena neljä kertaa kalliimmassa majoituksessa (per yö), ja saatiin kytyinen yksi suklaaleivos uudenvuoden toivotuksena.
Tätä majoitusta on helppo suositella, semminkin kun siivooja Vivienne on aivan ihana ❤️ Bacova sur Mer, Mahe, Seychelles, suosittelen.
Muutoin vuosi on vaihtunut ja uusi vuosi alkanut ihan yllättävissä merkeissä: Uiden.
Rauskut on vaan niin kerta kaikkiaan upeita kaloja. Ja vaikeita kuvata. Sitäkin kiitollisempi tän kuvan osumisesta.
http://www.muuttonaakat.fi/wp-content/uploads/2022/12/FullSizeRender.mov
Tämä valon ja värien vaihtelu on niin käsittämättömän hienoa, ihan kuin eläisi eri vuodenajoissa eri vuorokauden aikoina. Auringonlaskussa on upean syvänsinistä, jopa violettia. Auringon noustessa taivas leimuaa oranssin ja keltaisen sävyissä. Ja päivän noustua taivas on syvän kirkkaan sininen ja valoisa. Upeaa!
Seychellien loma alkaa lähetä loppuaan, melkein 1.5kk tätä kestikin. Loppuyhteenveto tulee seuraavalla sivulla. Nyt keskitytään pakkaamisen ja siihen että kaikki oleellinen on pesty ja huollettu ennen pakkaamista.